top of page
  • royboor

Energie is geluk

Bijgewerkt op: 5 apr. 2021

Energie is geluk.

Soms voel je die kriebel. Een kriebel in je buik als je iets onderneemt wat echt leuk is. De tijd vliegt weg en je voelt een glimlach op je gezicht staan. Je hebt energie en je kan de wereld aan. Heerlijk dat gevoel.


Daarentegen herken je misschien ook het volgende:

Een dag is voorbij en je knalt op de bank en je hoopt dat kaboutertjes misschien je eten gaan maken. Je oogleden openhouden is de grootste klus voor de avond. Deze dag werd je geleefd en je bent op. Je tank is leeg en je hebt geen energie meer om je aan de andere dingen te zetten. Vanochtend had je nog plannen voor de avond maar nu met een lege tank op de bank, zie je die dingen niet meer zitten.

Herkenbaar? Voor mij wel en ik weet dat je er iets aan kan doen.


Het antwoordt

Hoe behoud je brandstof in je tank om ook in de avond te kunnen genieten?

Simpel, maak niet alles op :-). Yep, een open deur maar je stinkt er zelf elke keer weer in om je tank leeg te laten lopen. Precies op het moment dat je met de meeste dierbare mensen samen bent. Of dat je juist iets ging doen waar je blij van wordt.


Net als in je auto is het verbruik van je brandstof beïnvloedbaar. Als je harder optrekt en weer remt en weer snel optrekt, gaat je brandstof in de auto er sneller doorheen.

Dat geldt ook van je leven. Op een dag zijn er dingen die meer brandstof/energie van je vragen dan andere activiteiten.

Doe je dingen die je energie geven, dan bloei je op. "Nou, niks nieuws wat ik lees Roy". Ik hoor het je denken. Klopt vaak hebben we ook helemaal niks nieuws nodig om de juiste koers weer te pakken.


Hoe pak je het aan Maak je energiegevers-en nemers inzichtelijk. Pak een pen en papier. trek een streep van boven naar beneden. Zet aan de ene kant een plus en de andere kant een min.

Ok, actie! vul nu bij de plus alle dingen in die je kan bedenken die je energie geven en bij de min alle dingen die energie vreten. Nee, je nu niet in eens terug trekken om dat je er voor moet werken. Gewoon even aan de slag. Jij wilt fitter worden en meer geluk ervaren, dan moet je er ook iets voor doen!


Je krijgt nu op grote lijnen inzichtelijk waar je energie van krijgt en waarvan niet.

Hier stopt het niet. Probeer nu per punt (zowel waar je energie van krijgt en waar je energie op verliest), drie keer "waarom" te vragen. Deze truc brengt je naar de bron van het energie krijgen en verliezen. Hoe beter je je bron te pakken hebt, hoe beter je richting kan geven aan je energie.


Je hebt nu een brandstof/energie meter bij jezelf geïnstalleerd. Je kan nu beter aflezen waar je brandstof/energie naar toe gaat. Dat betekent ook dat je invloed kan uitoefenen op het verbruik en het tanken van energie.


Lef Nu is het jouw doorzettingsvermogen en lef om actie te ondernemen op basis van je brandstof/energie meter. Want als je nu weet dat die bepaalde vriend of vriendin je energie kost, wil je die dan nog wel zien? Wat heb je daar voor over en welke keuzes ga je daarin in maken. Als je weet dat een boek lezen je energie geeft. Gun je jezelf dan deze tijd? Durf je andere dingen te laten om voor jezelf te kiezen?


Wil je hier over sparren of loop je vast, neem contact met me op (06 42 155 164). Ik help je graag.

Succes met sleutelen!34 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


Post: Blog2_Post
bottom of page